Bedøvelsesformer

Vi udfører en del operationer, som kræver, at patienten ikke er ved bevidsthed og derfor heller ikke oplever smerte. Vi aftaler til forundersøgelsen om dit indgreb skal foretages i anæstesi eller lokalbedøvelse. Vi omtaler også anæstesi som fuld narkose eller fuld bedøvelse.

Anæstesilæger og anæstesisygeplejersker er specialuddannet personale. De har til opgave, at give dig sikker og god bedøvelse og passe på dig under operationen. Nogle gange kalder vi dem narkosepersonale og andre gange anæstesipersonale.

Faste: Før operationen skal du faste. Det betyder, at man ikke må spise 6 timer før operationen. Du må drikke klare væsker (ingen mælkeprodukter eller juice med frugtkød) indtil to timer før bedøvelsen.

Hvis du får medicin, er det hovedreglen, at du også skal tage pillerne på operationsdagen. Dette vil dog blive afgjort af kirurgen og anæstesilægen i hvert enkelt tilfælde. Blandt andet skal du holde pause med blodfortyndende medicin og sukkersygemedicin. Hvis din medicin har ændret sig siden forundersøgelsen beder vi dig give besked. Husk du også skal holde pause med kosttilskud min. 14 dage før din operation og rygning 4 uger før.

Samtale med anæstesilæge: Lige før operationen vil du møde vores anæstesilæge, som vil informere dig om bedøvelsen. Husk at dette giver dig en god mulighed for at stille spørgsmål. Du kan også fortælle, her hvis du allerede har erfaringer med at være i fuld bedøvelse, der gør dig specielt nervøs. Du får lagt en iv-adgang, typisk i hånd eller underarm til den medicin du skal have. Det er kun ved bedøvelser i fuld narkose, at du skal tale med en anæstesilæge.

Præmedicin: Præmedicin kaldes det medicin som du får lige inden operationen. De fleste mennesker, som skal opereres, kan fuldt forståeligt være lidt spændte eller nervøse. Nogle føler brug for en beroligende medicin før selve bedøvelsen, men dette anbefales ikke som standard. Oftest er en god information det bedste middel mod nervøsitet. Smertestillende medicin gives ofte som en del af præmedicinen og er starten på smertebehandlingen efter operationen. Derudover opstartes også den kvalmestillende behandling her. Medicinen gives oftest som tablet. Det kan være en kombination af afslappende og smertestillende medicin.

Narkose (fuld bedøvelse): Dette er den form for bedøvelse, der oftest benyttes. Først får du ren ilt på maske. Sovemedicin gives derefter direkte i en blodåre på armen, du falder hurtigt i søvn uden ubehag, og du vil sove og være smertefri under hele operationen. Ved en fuld bedøvelse trækker du ikke selv vejret, og din vejrtrækning overtages af narkosepersonalet. Du vågner som oftest kort tid efter, at operationen er færdig. I få tilfælde sker til at patienten vågner let under operationen. De færreste kan huske de efterfølgende. Dog vil vores narkoselæge altid informerer dig hvis dette har været sket.

Lokalbedøvelse: Ved lokalbedøvelse er der ikke behov for at faste. lokalbedøvelse foregår også uden specielt uddannet anæstesipersonale. Kirurgen lægger bedøvelsesmidlet i nærheden af nerver, så kun den del af kroppen eller ansigtet, som skal opereres, bliver bedøvet. Du er helt til stede og kan samtale under operationen. Lokalbedøvelse gør at du ikke mærker smerte, men du vil stadig kunne fornemme en rumsteret i området.

Lokalbedøvelse med kirurgisk rus: Man kan supplere en operation i lokalbedøvelse med smertestillende og beroligende medicin direkte i blodårerne. Her trækker du selv vejret, men ligger typisk og blunder. Du kan opleve at din hukommelse vil være sløret efter operationen, da dette en bivirkning til det beroligende medicin. Det kan i ganske få tilfælde være nødvendigt, at ændre bedøvelsesform. Det kan være tilfælde hvor medicinen der gives, enten har for stor eller for ringe effekt. Vi prioriterer altid din sikkerhed først.

Operationsdagen: Makeup, neglelak, kunstige negle, smykker, ringe, øreringe og piercinger skal fjernes, før du kommer til klinikken. Kontaktlinser tages ud. Du skal også tage bad om morgen, samt undgå cremer på det område der skal opereres. Vi anbefaler også at du tager rent sengetøj på, måske ikke det nyeste, da du alt efter operationen kan risikere at bløde/væske lidt.

Hvis du ikke er nr. 1 på operationsprogrammet, kan du forvente lidt ventetid. Derfor kan det være en god ide at tage lidt underholdning med.

På operationsstuen: På operationsstuen vil du blive modtaget af anæstesilægen og operationssygeplejersken. Blodtryk og puls måles, og man overvåger hjerterytmen ved hjælp af ekg-apparat. Du vil også se, at personalet gør en del forberedelser, før du bliver bedøvet. Der klargøres udstyr og evt afvask at det område der skal opereres foretages. Moderne bedøvelsesformer og teknisk udstyr muliggør en meget god kontrol af alt, hvad der foregår under bedøvelse og operation. Vejrtrækning, hjerterytme, blodtryk og andre vigtige funktioner bliver uafbrudt overvåget under bedøvelsen. Du vil være under konstant overvågning.

Efter operationen: Efter operationen bliver du kørt til opvågningsafsnittet. Her skal du være så lang tid, som det er nødvendigt, afhængig af indgrebets omfang og din tilstand. Der vil du få behandling og pleje og få målt blandt andet blodtryk og iltmætning. Har du behov for smertestillende, vil du få det.

Denne information er generel og giver måske ikke svar på alle dine spørgsmål. Du er meget velkommen til at ringe eller skrive til os inden din operation.

Book en forundersøgelse online

Vælg den type kunde, som bookingen drejer sig om.