Warberg-stjerne Trustpilot

Slapt maveskind

Dokumenter

Spørgsmål & svar

Introduktion

En maveplastik, også kendt som abdominalplastik, er en kirurgisk procedure, der udføres for at forbedre udseendet og kontureringen af maveområdet. Der er flere grunde til, at nogle mennesker vælger at få en maveplastik: overskydende hud og fedt, kropskonturering, æstetiske grunde eller muskulær svækkelse. 

Sammen med kirurgen gennemgår du dine ønsker til indgrebet, og herefter vil du undersøges for at finde ud af, hvilken behandling, der vil give det bedste resultat for dig.

Hvad sker der under operationen?

Fremgangsmåden ved operationen vil variere ud fra, om du skal have foretaget en stor eller lille maveskindsoperation. 

Stor maveskindsoperation: Dette indgreb kan tage fra 1 ½ til 2 ½ time, afhængigt af om der skal laves en bugvægsplastik og/eller fedtsugning samtidigt. Operationen starter ved, at der bliver anlagt et snit over skambenet fra hofte til hofte, hvor navlen bliver skåret fri, og huden bliver løsnet helt op til brystbenet. Den overskydende hud vil fjernes, hvor det er aftalt. Hvis det er nødvendigt, foretages bugvægsplastik, hvor musklerne samles i midten. Huden trækkes sammen efterfølgende, og navlen bliver genplaceret. Huden vil efterfølgende blive syet sammen i tre lag, og der vil ofte blive lagt små dræn for at fjerne eventuel væske fra såret. Du vil sandsynligvis få anlagt 1-2 dræn i forbindelse med denne operation. 

Lille maveskindsoperation: Denne operation kan foretages i fuld bedøvelse. Operationens varighed er typisk 1 til 1 ½ time, afhængigt af om der også skal foretages en fedtsugning. Snittet vil blive placeret lige over skambenet, hvor huden bliver løsnet hele vejen op til navlen. Her bliver hud og fedt fjernet.

Tiden lige efter operationen

I dagene efter operationen vil maven være lidt hård og måske lidt fyldt med væske. Du kan forvente, at dine smerter er aftaget efter ca. 3 uger, men du vil stadig opleve fasthed i maven. Du kan forvente at vurdere det endelige resultat efter 3-6 måneder.

Smerter

Der vil højst sandsynligt forekomme smerter efter operationen. Disse kan behandles med smertestillende medicin, som du får udleveret til 2 dage. Derefter kan du hente flere på recept, på apoteket.

Kontrol, trådfjernelse og plaster

Den tråd, huden er syet sammen med, vil forsvinde af sig selv. Hvis du har fået anlagt dræn, skal disse fjernes efter 5-7 dage og du vil modtage en tid til kontrol til dette. Her vil vi også undersøge, om alt er, som det skal være. Du skal komme til endelig kontrol hos plastikkirurgen 3-6 måneder efter operationen. Den præcise tid aftales ved udskrivelsen eller ved et senere opkald. Du kan med fordel anvende Micropore plaster. Det anbefales at bruge dem på arret i de første 3 måneder.

Kompression og bandager

Du vil få en stram kompressionsdragt på maven.

Fysisk aktivitet

Du skal lytte til din krops signaler. Forekommer der ubehag eller smerte, skal du undlade den aktivitet, der fremkalder smerten.

Sport

Du kan allerede dagen efter operationen gå små ture, men mere intens motion, såsom løb og cykling, skal du vente 2-3 uger med. Mere krævende sportsaktiviteter, såsom styrketræning, skal du vente med til 6-8 uger efter operationen.

Pool/havbad

Du skal undgå at bade i pools og havvand i op til 4 uger efter operationen, hvis dine ar er helet og sårskorpen er faldet af.

Sovestilling

For at begrænse trækket på arret vil du være lejret i sengen med let bøjede hofter og knæ samt overkroppen let hævet. Denne stilling skal du sove i de første 1-2 uger efter operationen.

Bilkørsel

Du vurderer selv, hvornår du kan køre bil igen. Det kræver, at du kan reagere optimalt i enhver situation. Så længe du har smerter, er det derfor ikke tilrådeligt at køre bil.

Sol

Efter du er færdig med at bruge dit plaster, skal du påføre solcreme faktor 15+ på arret, når det er udsat for sol.

Arbejde

Det er almindeligt at være sygemeldt fra sit arbejde i 1-2 uger efter operationen, mens det i særlige tilfælde, f.eks. ved fysisk krævende arbejde, kan være op til 3 uger.

Bad

Indtil drænet er fjernet, skal du beholde mavebandagen på, og du skal ikke gå i bad. Efter ca. 5-7  dag, når du har været til kontrol, vil du kunne bade igen. Du skal efter badet sørge for, at mavebandagen genanbringes på arret, så den giver et let tryk.

Føleforstyrrelser

Når du bliver opereret, vil der ske en påvirkning af følesansen. I månederne efter operationen kan der forekomme føleforstyrrelser, såsom prikken og stikken, i arrene. Dette vil forsvinde i takt med gendannelsen af følesansen. Der kan dog være små områder med permanent tab af følesans.

Blødning

Hos omkring 1% af vores patienter vil der være blødning i timerne efter operationen. Dette vil medføre en ny operation, oftest i fuld bedøvelse. Det kan være en af årsagerne til at forlænge den tid, du er indlagt, med en ekstra dag.

Infektion

En infektion ses sjældent, men kan ikke udelukkes. Dette vil kræve en antibiotika behandling. Du bør selv holde øje med, om der opstår infektion. En infektion vil typisk være synlig efter 1-2 uger, hvor der opstår rødme og hævelse med tiltagende smerter og feber.

Ar

Operationen kommer til at efterlade ar, som vil være røde og i nogle tilfælde kan være hævede. Arret bliver ofte pænt, men meget få vil udvikle et skæmmende ar (hypertrofisk ar eller keloid). Her kan det være nødvendigt at behandle arret med binyrebarkhormon gentagende gange. Det ses oftest, at der går et til to år, før arret har fået sit endelige udseende.

Vævsdød

Da huden ved en abdominalplastik løsnes fra den underliggende muskulatur, kan der meget sjældent ses vævsdød langs arret. Dette vil, ligesom en infektion, først kunne ses efter nogle uger og give anledning til sårdannelse. I de fleste tilfælde vil et sådant sår kunne hele med sårbehandling, men det kan blive nødvendigt med en mindre operation for at rette på arret.

Serom (væskeophobning)

Der er risiko for væskeophobning (1% på verdensplan). Dette behandles med antibiotika og i nogle tilfælde udtømning ved kirurgisk indgreb.

Opdateret 06.09.2023 Version 3.0

Book en forundersøgelse online

Vælg den type kunde, som bookingen drejer sig om.