Warberg-stjerne Trustpilot

Belt lipectomi 360 grader

Dokumenter

Artikler

Her vil der ligge nyttige artikler og links

Indlæg

Her vil der ligge indlæg fra os

Spørgsmål & svar

Før operationen

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation.
Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen.

Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation.

Undgå gerne alkohol en uge før operationen. Husk at der skal være en lægelig/medicinsk årsag til, at indgrebet foretages, da der i lovgivningen er besluttet at denne operation ikke må udføres udelukkende af kosmetiske grunde.

På operationsdagen

Operationen foretages i fuld bedøvelse. Du skal derfor møde fastende. Derudover skal tage bad om morgenen samt møde uden makeup og smykker. Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken.
Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøve) lægen, som informerer dig om bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin.

Du er nu klar til operation.

Selve operationen

Operationen starter i bugleje med en fedtsugning. Dette er en skånsom måde at løsne huden på den nederste del af ryggen og bevare mere af blodforsyningen, det er selvfølgelig også medvirkende til at reducere fylden. Derefter fjernes hudoverskuddet så lænden strammes op, og huden på balderne løftes opad. Efter vending løsnes huden på maven og underhuden fra muskulaturen helt op til ribbenene.

Navlen skæres fri, så vi kan trække din hud ned og fjerne hudoverskuddet. Herefter syes navlen fast i en ny placering i huden. I nogle tilfælde er huden så løs, at det er nødvendigt, at lave et snit op langs midten af maven (Fleur de Lis). Dette vurderes til en forundersøgelse.
Hvis mavemuskler er delte, strammer vi muskulaturen op. Især efter graviditeter kan bugvæggens muskulatur blive påvirket og overstrakt. Dette kan medføre et behov for, at muskulaturen strammes op, en såkaldt bugvægsplastik, som kan give en fladere mave og pænere talje.

Du vil få lagt kateter under operationen.

Efter operationen

Lige efter indgrebet får du en kompressionsdragt på, der presser på det opererede område. Herefter følges du til opvågningsafdeling, hvor du observeres af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesilægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer og man har sjældent meget ondt når man vågner op. Efter

et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at få lidt at spise og drikke. Der

anlægges ofte dræn i operationsfeltet, du bliver instrueret i hvordan du observere disse. Det aftales til forundersøgelsen om du overnatter i klinikken. Her bliver passet af vores sygeplejerske til næste dag. Udskrivelsen foregår ved 9-10 tiden.

Sport

Du kan gradvist begynde at træne isolerede ben øvelser efter 3-4 uger, fx en tur på
motionscykel. Løb og vægttræning af overkroppen kan opstartes efter 6-8 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge. Hvis det opererede område bliver hævet og/eller spændt efter en træning er du gået for tidligt eller hårdt i gang, hold da en uges pause før du træner igen.

Bilkørsel

Man skal kunne køre bil på forsvarlig vis. Det vil sige kunne reagere hurtigt hvis det kræves. Husk at tager du smertestillende med advarselstrekant på må du ikke køre.

Arbejde

Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 3-4 uge. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 5-6 uger.

Bad

Du kan ikke fjerne kompressionsdragten, den første uge. Du må gerne bade det du kan med bandagen på og den kan tørres med en hårtørrer eller lufttørre. Hvis ikke du ønsker at gøre bandagen våd, må du etagevaske dig, indtil der er gået en uge og du har fået lov til at tage den af i forbindelse med badning.
Plastret kan tåle at blive vådt, tør det med håndklæde eller hårtørrer.

Følgevirkninger og risici

Man kan opleve føleforstyrrelser i huden omkring arret.

Blødning

Det er helt normalt at der vil sive en anelse blod/væske fra arret i det første døgn efter indgrebet. Du får derfor lagt en sugende forbinding på. Større blødninger er sjældne, men kan forekomme. Opstår sådan vil det kræve en ny operation, hvor blødningen stoppes. Du skal forvente at få blålig misfarvning og hævelse af området i den første uge efter indgrebet.

Smerter

Du får en smerteplan med hjem som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage. Herefter kan du hente medicin på apoteket.

Kontrol, trådfjernelse og plaster

Du møder til kontrol hos sygeplejersken 10-14 dage efter indgrebet. Efterfølgende møder du til en afsluttende kontrol hos vores plastikkirurg 3 måneder efter. Der er anvendt selvopløselige tråde. Det brune plaster der er inderst på arret skal du lade sidde til din første kontrol. Det kan tåle vand og skal blot duppes tørt efter bad.

Afhængigt om du har fået syet mavemusklerne sammen, skal du bære bandagen døgnet rundt i 6 uger og yderligere 6 uger i dag tid. Har du kun fået fjernet hud kan du nøjes med bandage i 3 uger døgnet rundt og yderligere 3 uger i dag tid. Vi anbefaler at du benytter Micropore plaster over arrene, indtil de er helt færdighelet.

Det normale forløb/hyppige kilder til frustration (HKF)

Husk at det tager lang tid før det endelige resultat er opnået. Huden og hævelsen skal falde på plads, så du må have lidt tålmodighed.

Fysisk aktivitet

Det er vigtigt at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser der gør ondt. Du må ikke sidde ned på ”hårde” stole i de første 3 uger.

Infektion

Der kan opstå en sårinfektion som er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret. I tilfælde af dette vil man behandle det med antibiotika. Dårlig heling af huden rammer oftest rygere og overvægtige.

Dårlig heling

Ved de større operationer er der risiko for dårlig heling, så en del af arret åbner sig. Defekten behandles typisk ”konservativt” og heler op fra bunden. Arret kan blive bredt og grimt, svarende til det pågældende område og du vil i givet fald blive tilbudt en senere korrektion. I svære tilfælde kan det være nødvendigt med det samme, at foretage forsøg på fornyet lukning af arret under antibiotikadække.

Hudoverskud og ujævnheder

Hvis der i forbindelse med operationen er foretaget fedtsugning, kan der forekomme enkelte ujævnheder i huden. Der kan være et mindre hudoverskud i hver ende af arret, det mindskes normalt i løbet af de første 3 måneder.

Blodprop

Ved store operationer er der en lille risiko for blodpropdannelse i benene. Dette er ikke i sig selv farligt, da blodpropperne dannes i venesytemet. Men hvis en sådan blodprop river sig løs og transporteres med blodbanen op til lungekredsløbet, kan der opstå en livstruende lungeemboli.

Ar

Arrene på forsiden placeres så vidt muligt under trussekanten. Der er større risiko for få et bredt ar på ryggen. Man må forvente at arrene er røde i de første 12 måneder efter indgrebet, men vil herefter blege af. Husk altid at beskytte arret med spf.

Sol

Beskyt arret mod sollys vha. solcreme faktor 30 eller derover, særligt i det første år.

Belt lipectomi 2.0

28.04.22 Version 2.0