Warberg-stjerne Trustpilot

Belt lipectomi 360 grader

Dokumenter

Artikler

Her vil der ligge nyttige artikler og links

Indlæg

Her vil der ligge indlæg fra os

Spørgsmål & svar

Introduktion

En belt lipectomi, også kendt som en “body lift”, er en omfattende kirurgisk procedure, der involverer fjernelse af overskydende hud og fedt fra kroppen rundt omkring maven og ryggen. Der kan være forskellige årsager til, hvorfor man vælger at få lavet en belt lipectomi. Oftest vil det være efter et betydeligt vægttab, hvor der kan være betydelig overskydende hud i området omkring taljen og ryggen. Operationen kan også udføres grundet et ønske om forbedret mobilitet eller form og kontur.

Sammen med kirurgen gennemgår du dine ønsker til indgrebet, og herefter vil du undersøges for at finde ud af, hvilken behandling, der vil give det bedste resultat.

Hvad sker der under operationen?

Operationen starter i bugleje med en fedtsugning. Dette er en skånsom måde at løsne huden på den nederste del af ryggen og bevare mere af blodforsyningen. Det er selvfølgelig også medvirkende til at reducere fylden. Derefter fjernes hudoverskuddet, så lænden strammes op, og huden på balderne løftes opad. Efter vending løsnes huden på maven og underhuden fra muskulaturen helt op til ribbenene. Navlen skæres fri, så vi kan trække din hud ned og fjerne hudoverskuddet. Herefter syes navlen fast i en ny placering i huden. I nogle tilfælde er huden så løs, at det er nødvendigt at lave et snit op langs midten af maven (Dette vurderes til en forundersøgelse). Hvis mavemusklerne er delte, strammer vi muskulaturen op. Især efter graviditeter kan bugvæggens muskulatur blive påvirket og overstrakt. Dette kan medføre et behov for, at muskulaturen strammes op – en såkaldt bugvægsplastik som kan give en fladere mave og pænere talje. Du vil få lagt kateter under operationen.

Tiden lige efter operationen

I dagene efter operationen vil din mave være øm, og vil føles spændt og stram. Dette er normale eftervirkninger efter operationen. Efter 3 uger vil maven føles blød og smertefri. I nogle tilfælde vil blå mærker og sår vare i op til 3-6 uger. Det endelige resultat efter operationen vil først kunne ses efter 3-6 måneder. I nogle tilfælde kan der gå helt op til et år, før de endelige resultater kan ses.

Smerter

Man har sjældent meget ondt, når man vågner efter operationen, men der bliver ordineret en smerteplan, som vil instruere dig i, hvilken og hvor meget smertestillende medicin, du skal tage.

Kontrol, trådfjernelse og plaster

Du møder til kontrol hos sygeplejersken 10-14 dage efter indgrebet. Efterfølgende mødes du til en afsluttende kontrol hos vores plastikkirurg 3 måneder efter. Der er anvendt selvopløselige tråde. Det brune plaster, der er inderst på arret, skal du lade sidde til din første kontrol. Det kan tåle vand og skal blot duppes tørt efter bad. Vi anbefaler, at du bruger Micropore plaster over arrene, indtil de er helt færdighelet.

Kompression og bandager

Lige efter indgrebet får du en kompressionsdragt på, der presser på det opererede område. Afhængigt om du har fået syet mavemusklerne sammen, skal du bære bandagen døgnet rundt i 6 uger og yderligere 6 uger i dagtiden. Har du kun fået fjernet hud, kan du nøjes med bandage i 3 uger døgnet rundt og yderligere 3 uger i dagtiden.

Fysisk aktivitet

Det er vigtigt, at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser, der går ondt. Du må ikke sidde ned på ‘hårde’ stole i de første 3 uger.

Sport

Du kan gradvist begynde at træne isolerede benøvelser efter 3-4 uger, som f.eks. en tur på motionscykel. Løb og vægttræning af overkroppen kan opstartes efter 6-8 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge. Hvis det opererede område bliver hævet og/eller spændt efter en træning, er du gået for tidligt eller hårdt i gang. Hold her en uges pause før du træner igen.

Pool/havbad

Du må først tage i svømmehal, pool og bade i havvand, når sårret er helt lukket, hvilket typisk er efter 6 uger.

Sovestilling

I de første 1-2 uger efter operationen skal du sove med let bøjede hofter og knæ samt overkroppen let hævet. Dette er for at begrænse trækket på arrene. Sov udelukkende på ryggen de første 2-3 uger efter operationen.

Bilkørsel

Man skal kunne køre bil på forsvarlig vis. Det vil sige at kunne reagere hurtigt, hvis det kræves. Hvis du tager smertestillende med advarselstrekant, må du ikke køre.

Sol

Beskyt arrene mod sollys med solcreme faktor 30+, særligt i det første år.

Arbejde

Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 3-4 uger. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 5-6 uger.

Bad

Du kan ikke fjerne kompressionsdragten den første uge. Du må gerne bade det du kan med bandagen på, og den tørres med en hårtørrer eller ved at lufttørre. Hvis du ikke ønsker at gøre bandagen våd, må du etagevaske dig, indtil der er gået en uge, og du har fået lov til at tage den af i forbindelse med badning. Plastret kan tåle at blive vådt, og du kan tørre det med et håndklæde eller hårtørrer.

Føleforstyrrelser

Man kan opleve føleforstyrrelser i huden omkring arret.

Blødning

Det er helt normalt, at der vil sive en anelse blod/væske fra arret i det første døgn efter indgrebet. Du får derfor lagt en sugende forbinding på. Større blødninger er sjældne, men kan forekomme. Opstår dette, vil det kræve en ny operation, hvor blødningen stoppes. Du skal forvente at få blålig misfarvning og hævelse af området i den første uge efter indgrebet.

Infektion

Der kan opstå sårinfektion, som er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret. I tilfælde af dette vil man behandle det med antibiotika. Dårlig heling af huden rammer oftest rygere og overvægtige.

Ar

Arrene på forsiden placeres så vidt muligt under trussekanten. Der er større risiko for at få et bredt år på ryggen. Man må forvente, at arrene er røde i de første 12 måneder efter indgrebet, men vil herefter blege af.

Dårlig heling

Ved de større operationer er der risiko for dårlig heling, så en del af arret åbner sig. Defekten behandles typisk ‘konservativt’ og heler op fra bunden. Arret kan blive bredt og grimt, svarende til det pågældende område, og du vil i givet fald blive tilbudt en senere korrektion. I svære tilfælde kan det være nødvendigt at foretage et forsøg på fornyet af lukning af arret under antibiotikadække med det samme.

Hudoverskud

Hvis der i forbindelse med operationen er foretaget fedtsugning, kan der forekomme enkelte ujævnheder i huden. Der kan være et mindre hudoverskud i hver ende af arret, hvilket mindskes normalt i løbet af de første 3 måneder.

Blodprop

Ved store operationer er der en lille risiko for blodpropdannelse i benene. Dette er ikke i sig selv farligt, da blodpropperne dannes i venesystemet. Men hvis sådan blodprop river sig løs og transporteres med blodbanen op til lungekredsløbet, kan der opstå en livstruende lungeemboli.

Serom 1% (væskeophobning)

Der er risiko for væskeophobning, hvilket behandles med antibiotika og ved nogle tilfælde udtømning ved kirurgisk indgreb.

Nekrose (vævsdød)

Der er risiko for vævsdød ved navlen.

Opdateret 23.08.23 Version 3.0

Book en forundersøgelse online

Vælg den type kunde, som bookingen drejer sig om.